Julekringler m. kardemomme, appelsin og chokolade

Æbletærte m. crumble

 

Æbletærte med masser af kanel og en ordentlig omgang crumble på toppen er da ikke til at modstå. Det er en super let julekage at lave, og alle i familien vil elske den.

Den kan laves i mange sjove former, enten i en form med fine mørdejsblade/blomster eller uden form, som giver et lidt mere rustikt look.

Ingredienser til en stor tærte: 

Mørdej

  • 300 g hvedemel
  • 150 g stuetempereret smør
  • 100 g flormelis
  • 1 æg (str. L)

 

Fyld:

  • 5 æbler
  • 8 spsk. sukker
  • 4 tsk. kanel

 

Crumble:

  • 140 g smør
  • 70 g mel
  • 130 g havregryn
  • 100 g sukker
  • 2 tsk. kanel

 

Tilbehør:

  • Creme fraiche 18 %

 

Fremgangsmåde: (Jeg brugte en form på Ø27 cm eller ingen form)

1) Bland alle ingredienser sammen til mørdejen. Og ælt det til en ensformig masse.

– Hvis du vil have den i form, så smør formen med lidt smør først . Mas dejen ud jævnt fordelt i formen (ca. ½ cm tyk dej, ikke mere) .

– Hvis ikke du bruger form, så lav en “pizzabund” ud af mørdejen på et stykke bagepapir. Den skal være omkring ½ centimeter høj. Den skal være til at kunne folde, uden at den sprækker alt for meget.

Kom mørdejen i køleskabet i minimum 20 min.

2) Skræl æblerne og skær hvert æble ud i ca. 12 små skiver. Kernehuset skal fjernes. Bland nu 4 spsk. sukker og 2 tsk. kanel og drys det på mørdejen. Kom æbleskriverne ovenpå, og drys endnu 4 spsk. sukker og 2 spsk. kanel ovenpå. Hvis man ikke bruger form, skal man huske ikke at ligge æblerne helt ud til kanten, da der skal være noget dej til at folde rundt i kanten.

3) Bland alle ingredienserne til crumble sammen. Fordel crumblen jævnligt over æblerne. Hvis man ikke bruger form, sluttes der af med at folde kanterne ind over æblerne og crumblen.

(Hvis man ønsker at lave små blade/blomster, se nederst i indlægget)

4) Bag kagen i 50-60 min. ved 170 C. Jo længere den får i ovnen, jo mere smattede bliver æblerne. Jeg kan bedst lide når de er helt smattede, mens andre gerne vil have, at der er lidt bid i. Mørdejen og crumblen kan sagtens klare ekstra tid i ovnen, så hvis æblerne skal have mere, lad den endelig blive ekstra tid i ovnen.

5) Server kagen lun med en omgang creme fraiche.

Lidt ekstra pynt: (behøves bestemt ikke)
Jeg lavede nogle små blade/blomster som lidt pynt på kanten. Men det kræver at man har nogle fondant forme. Hvis man ønsker pynten, laves det af lidt ekstra mørdej. Pynten smøres med æg før kagen kommer ovnen.

Skærmbillede 2015-12-02 kl. 13.53.19

Velbekomme!

Merry Chistmas 

– Frk. Haslund 

2 kommentarer

  • Årh, det er alt for længe siden, at jeg har smækket sådan en omgang samme.

    – K

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • HaslundHome

      Så er det bare at komme i gang! Den er alt arbejdet værd! … og så meget kræver den jo sådan set ikke.

      Med venlig hilsen
      Mie, HaslundHome

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Julekringler m. kardemomme, appelsin og chokolade