De lækreste chokoladeboller

Cheesecake m. blåbærmousse og -glaze

skaermbillede-2018-03-17-kl-13-13-20

Første kage til de “nye” kollegaer … De klagede ikke. 

Efter 3 måneder på mit nye arbejde var tiden kommet til at give kage. Forventninger var sat højt, for de fleste havde jo spottet her på bloggen, at jeg godt kan finde ud af at lave kager.

Så igang med mig i køkkenet, og her er så resultatet. Da den blev taget ud af køleskabet var deres øjne store og mundene begyndte hurtigt at løbe i vand. De var noget så imponeret over kagen udseende og heldigvis ligeså imponeret over dens smag. Så succes, og en omgang nye kollegaer, der ser frem til, at jeg engang i ny og næ bringer en lille kage med på arbejde.

OBS:

Jeg brugte i denne omgang blåbær til kagens mousse og glaze, men ALLE bær kan bruges, især brombær og hindbær kan anbefales.

Kagen har desuden bedst af at stå natten over i køleskabet og sætte sig, så lav den gerne i god tid. Den kan også laves uden at stå natten over i køleskabet.

Jeg bruger en springform på ca. Ø24. Den skal enten være høj, ellers skal der også bruges højt kageplast.

skaermbillede-2018-03-17-kl-17-03-04

Ingredienser og fremgangsmåde til 1 stor kage (ca. 15 personer): 

Kiksebund

  • 400 g Digestivekiks
  • 200 g ægte smør (ikke smørbart smør)
  • Evt. 100 g hvid chokolade (kan sagtens undværes, men smager fantastisk)

 

1) Kom digestive i en frysepose og knus dem til krymmel.

2) Smelt smørret og rør det sammen med kiksekrymlet. Tilsæt eventuelt groft hakket hvid chokolade.

3) Mas kiksemassen ud i bunden af en springform med bagepapir i bunden.

4) Kom bunden i fryseren mens ostecremen laves.

 

Flødeostecreme

  • 3,5 blade husblas
  • 400 g flødeost naturel
  • 130 g flormelis
  • 2 spsk. lime- eller citronsaft
  • 1/4 L piskefløde

 

1) Kom husblassen i en skål koldt vand i ca. 10 min.

2) Pisk flødeost, flormelis og citrussaft sammen i en stor skål.

3) Pisk fløden til flødeskum.

4) Tag det udblødte husblas op af vanden og kom det i en lille skål. Kom skålen over et vandbad indtil husblassen er smeltet.

5) Rør 4 spsk. flødeskum sammen med den smeltede husblas. Vend resten af flødeskummet sammen med flødeostecremen.

6) Vend til sidst husblasblandingen forsigtigt sammen med flødeostecremen.

(Hvis du ikke har en ekstra høj springform, så kom nu kageplast rundt i kanten)

7) Fordel ostecremen ovenpå den kølige kiksebund i formen, og gør overfladen så glat som muligt. Stil cheesecaken i fryseren mens blåbærmoussen laves, så massen stivner og der kan kommes et nyt lag på. Alternativ stil den i køleskabet i minimum 3 timer.

8) Lav blåbærmoussen mens der nedkøles.

 

Blåbærmousse:

  • 3,5 blade husblas
  • 1 pose (300-400g) frosne, men optøet blåbær (alternativt kan friske bær bruges, men de er dyrere)
  • 1 tsk citronsaft
  • 50 g sukker
  • 250 g piskefløde

 

1) Husblas kommes i koldt vand i 10 min.

2)Blåbær og sukker kommes i en gryde og bringes hurtigt i kog, så bærrene kan “smattes ud” og alt sukkeret er opløst. Si nu bær/sukker blandingen, få mest blåbærsaft med som muligt, så mas gerne bærrene nede i sien med en ske.

3) Husblassen vrides fri for vand og røres ud i den varme blåbærblanding. Tilsæt citronsaft. Lad blandingen køle af til stuetemperatur, men ikke koldere, så kom den ikke på køl.

4) Fløden piskes til skum, og den stuetempererede blåbærpuré vendes forsigtigt i.

5) Kom blåbærmoussen ovenpå ostecremen i springformen, og kom kagen på frys mens glazen laves, så massen stivner og der kan kommes et nyt lag på. Alternativ stil den i køleskabet i minimum 3 timer.

 

Bær-glaze: 

  • 1 pose (300-400g) frosne, men optøet blåbær (alternativt kan friske bær bruges, men de er dyrere)
  • 4 blade husblas
  • 4 spsk. sukker
  • Vand

 

1) Kom husblassen i en skål koldt vand i ca. 10 min.

2) Kom bær og sukker i en gryde og kog det hurtigt op indtil bærrene er helt smattede og sukkeret opløst.

3) Hæld bær-blandingen igennem en si over en skål. Lad sien stå og dryppe af, indtil der ikke kommer mere saft igennem. Rør rundt i bærrene men mas IKKE bærmassen ned i sien. Det skal være ren saft, der kommer gennem sien, så glazen bliver helt klar og ikke grumset.

4) Kom det bløde vredne husblas ned i den varme bær-saft og rør rundt til husblassen er opløst. Hvis husblassen ikke opløser sig, giv da saften et lille opkog.

5) Kom saften i et målebære. Du skal have 4 dL saft og det betyder formentlig, at du skal tilsætte lidt lunken/varmt vand. Tilsæt vand indtil du har de 4 dL.

  • OBS: Du må ikke have mere end de 4 dL, for så kan husblassen ikke stivne det.

6) Lad saften køle af til stuetemperatur på køkkenbordet indtil bærmoussen har sat sig. Kom endelig ikke saften i køleskabet, for så vil den begynde at sætte sig.

7) Hæld den stuetempererede saft over den afkølende mousse og kom kagen i køleskabet, helst natten over alternativt i ca. 4 timer.

8) Nu er kagen klar til at blive taget ud af springformen og serveret. Du kan evt. pynte med lidt kagepynt, men det behøves absolut ikke.

Ideer til pynt:

Kagen er så fin i sig selv, så der behøves absolut ingen pynt. Men jeg brugte:

  • Blåbær (evt. med sølvpulver)
  • Chokoladepynt (mit er fra Gallebaut Chokolade)
  • Hvid chokolademousse lavet i forskellige former i fryseren. Jeg laver en portion hvid chokolademousse ud fra denne opskrift, men det er en stor portion og der bliver lavet mange forskellige former for pynt, som ligger i fryseren til mange kager.

skaermbillede-2018-03-17-kl-17-02-50

Velbekomme!

I’m sending you good vibes

– Frk. Haslund

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

De lækreste chokoladeboller