Kanel/choko-boller

Risalamande kage

Skærmbillede 2015-12-18 kl. 16.08.51

Skærmbillede 2015-12-18 kl. 16.09.16    skaermbillede-2016-12-10-kl-07-42-52

Når risalamande er smukkest.

Jeg har sådan glædet mig til at vise jer denne smukke risalamande kage. Jeg er kæmpe fan af risalamande, og herhjemme er det ikke jul, hvis der ikke er blevet spist uanede mængder af risalamande.

Men til årets julefrokost synes jeg, at det kunne være sjovt, hvis risalamanden blev serveret på en lidt alternativ måde. Jeg besluttede mig derfor for at lave denne smukke kage ud af risalamanden.

Det er bestemt ikke sidste gang, at denne kage skal laves. Den smager præcis ligeså fantastisk som almindelig risalamande, og oplevelsen af at servere denne kage for sine gæster er helt speciel – Folk bliver så imponeret, for den er utrolig smuk!

OBS: Der er en del ventetid ved denne kage – Start derfor i god tid, helst 1-2 dage før den skal serveres.

Indgredienser til 1 stor kage: (laves i en springform på ca. Ø24 cm)

Bund:

  • 3 æggehvider
  • 150 g. sukker
  • 200 g. mandler
  • Lidt rasp

 

Risalamande: 

  • 1 portion afkølet risengrød lavet af 1 L mælk og uden salt.
  • 1,5-2 vaniljestænger
  • 5-7 spsk. sukker (alt efter hvor sød man vil have den)
  • 3 dL piskefløde
  • 3,5 blade husblas

 

Topping: 

  • 2 kartoner kirsebærsovs
  • 3 blade husblas
  • Evt. lidt pistacienødder eller mandler til pynt

Skærmbillede 2015-12-18 kl. 16.11.12

Fremgangsmåde: 

1) Start med at lave bunden:

– Æggehviderne piskes stive. Sukkeret piskes i – massen skal ikke piskes til en marengsmasse.

– Hak mandler nogenlunde fint med en kniv og fordel mandlerne rundt i massen. Om mandlerne er med skal eller ej er en smagssag. Jeg bruger altid mandler med skal på.

2016-01-21 11.09.44

– Kom æggemassen i en springform med bagepapir i bunden og rasp fordelt jævnt i bunden (for at bunden slipper papiret). Bag i 20 min. ved 180 grader. Den hæver en del, men bliv ikke nervøs, den falder ned igen, når den er kølet af. Lad bunden køle lidt af ved stuetemperatur. Hvis den ikke er faldet nok ned, så “mas” den ned med de bare næver. Bunden ser man ikke rigtig, når alt risalamanden kommer ovenpå, så den må godt mishandles lidt, hvis den er før høj.

– Tag bunden ud af formen og læg bunden over på det fad, som du ønsker at servere kagen på. Fastgør endnu engang springformen omkring bunden ovenpå fadet.

 

2) Lav nu risalamanden.

– Bland kornene fra vaniljestængerne og sukkeret i den afkølet risengrød (ca. stuetempereret grød).

– Pisk fløden til skum og vend den i risengrøden. Smag risalamanden til. Nu har du en helt almindelig risalamande.

– Læg husblassen i koldt vand i 5 min., hæld vandet fra og varm husblassen over et vandbad til det er smeltet.

– Tag 3 spsk. risalamande over i en seperat skål. Risalamanden må ikke være alt for kold, da husblassen da vil stivne for hurtigt. Bland husblassen grundigt i den lille portion risalamande. Bland derefter den lille portion sammen med den resterende portion risalamande.

– Nu kan risalamanden lægges ovenpå bunden. Fordel risalamanden og stil den i fryseren eller i køleskabet. I køleskabet tager det længere tid for den at sætte sig ca. 6 timer mens fryseren kan gøre det på ca. 2-3 timer.

 

3) Lav nu topping:

– Læg husblas i koldt vand i 5 min.

– Si kirsebærsovsen fri for bær. Opvarm hurtigt sovsen i en gryde.

– Kom den blødgjorte husblas i den opvarmede sovs.

– Lad sovsen køle af til stuetemperatur før den hældes ovenpå kagen.

– Kom nu kagen med kirsebærsovs på i køleskabet i minimum 3 timer – Meget gerne mere. Faktisk er det bedst, hvis kagen får lov at stå natten over i køleskabet.

4) Hak eventuelt lidt pistacienødder eller smuttede mandler og pynt kagen fint.

5) Frigør kagen fra springformen og server kagen kold.

Skærmbillede 2015-12-18 kl. 16.09.50     skaermbillede-2016-12-10-kl-07-43-04

Velbekomme!

Merry Christmas 

– Frk. Haslund 

3 kommentarer

  • Stine

    Hvor ser den lækker ud. Tænker jeg skal springe ud i at prøve lave den. Men har før virkelig ikke kunne arbejde end husblassen. Findes der forskellige størrelser ark? Og når du skriver at man først blødgør og derefter over vandbad. Betyder det at der ikke er andet end husblads i skålen som er over vandbadet? Beklager hvis det er et tosset spørgsmål.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • HaslundHome

      Hej Stine

      Der er ingen dumme spørgsmål.
      -Ja, i almindelige butikker findes der kun en størrelse husblas ark.
      -Ja, du bløder først husblassen op i kold vand, hælder vandet fra, og så smelter husblassen over et vandbad.

      Det vigtigste når du arbejder med husblas er, at den masse du kommer det i (her risalamanden) IKKE er alt for kold. Husblassen vil da klumpe og ikke have den ønskede effekt. Derfor er det vigtigt at risengrøden ikke er iskold men stuetempereret, når risalamanden laves.

      Var det svar på dine spørgsmål?

      Og held og lykke – Det skal nok gå godt!

      Med venlig hilsen
      Mie, HaslundHome

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Stine

      Ja det var super svar. Jeg må prøve mig frem. Tak for dit uddybende svar 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Kanel/choko-boller