Bærbomber (nytårsdessert)

GLÆDELIG JUL – GLÆDELIG JUL – GLÆDELIG JUL – GLÆDELIG JUL
Hurraaaaa, det er jul.
Så blev det endelig juleaften, og dette er sidste indlæg på bloggens julekalender. Det har været så hyggeligt at give jer en lille ny opskrift hver dag, og hvor har det bare været skønt at se alle jeres lykkedes forsøg på opskrifterne – Tusinde tak for alle billederne især på instagram.
Den sidste opskrift her er nok mere en ide til nytårsdesserten, end det er et juleindslag.
Blåbærbomben lavede jeg for nogle dage siden, da jeg havde en masse dejlige venner ovre til julehyggge. De var alle helt tosset med den, så jeg synes også i skal have muligheden for at servere den til jeres gæster.
…
Ingredienser og fremgangsmåde til 6 store blåbærbomber:
Der skal bruges silikoneforme med halvkugleform på cirka Ø8. Jeg bruger denne (selvom der kun er 5 huller), men andre lignende kan sagtens bruges.
Hvide chokoladeskaller:
- 200 g hvid chokolade eller Dulcey chokolade (køb lidt ekstra, så du ikke løber tør, det burde du dog ikke)
Chokoladen smeltes over et vandbad og den tempereres. Den smeltede chokolade pensles som et tyndt lag i seks halvkugleforme. Kom formen med chokolade i køleskabet, mens moussen laves.
Blåbærmousse:
- 3,5 blade husblas
- 250 g friske blåbær (alternativ hindbær eller brombær)
- 1 tsk citronsaft
- 50 g sukker
- 250 g piskefløde
Husblas kommes i koldt vand i 5 min. Blåbær og sukker kommes i en gryde og bringes i kog. Lad det småkoge under omrøring, indtil blåbærene er bløde og kan “smattes ud” og alt sukkeret er opløst. Si nu blåbær/sukker blandingen, få mest blåbærsaft med som muligt, så mas gerne bærrene nede i sien med en ske.
Husblassen vrides fri for vand og røres ud i den varme blåbærblanding. Tilsæt citronsaft. Lad blandingen køle af til stuetemperatur, men ikke koldere, så kom den ikke på køl.
Fløden piskes til skum, og den stuetempererede blåbærpuré vendes forsigtigt i.
Kom blåbærmoussen i chokoladeskallerne og glat af, så bunden er nogenlunde lige. Sæt skallerne i fryseren igen, så moussen sætter sig.
Karamelliserede peanuts:
- 100 g salte peanuts
- 100 g sukker
Sukkeret smeltes til karamel på en pande, og peanuts kommes i. Fordel karamellen bedst muligt rundt om peanutsene. Kom de karameliseret peanuts på et stykke bagepapir og køl ned til karamellen er helt stivnet (kom dem gerne i fryseren for at speede afkølingen op) – Det er formentlig bare en stor karamel/peanut klump, du ender med, og det er helt perfekt.
Når det er kølet ned hakkes det fint.
Chokolade glaze:
- 4 blade husblas
- 270 g hvid chokolade
- 220 ml piskefløde
- 30 g smagsneutal olie (fx. rapsolie)
Husblas kommes i koldt vand i 5 min. Hak den hvide chokolade fint og kom det i en skål. Fløden kommes i en gryde og bringes til kogepunktet. Tag fløden af varmen og vrid husblas fri for vand, og rør den ud i den varme fløde.
Fløden kommes over den finthakkede chokolade mens der røres rundt, indtil alt chokolade er smeltet og massen er ensartet.
Der tilsættes olie og massen stavblendes forsigtigt til olien ikke kan ses længere – Stavblend ikke over massen, så dannes der for mange luftbobler.
Blandigen skal køle lidt af før den hældes over bomberne. Den skal være lillefinger lun, for den må heller ikke blive for kold.
Hæld glazen over de let-frosne chokoladeskaller, en efter en. Sæt bomberne på en rist eller lignende, så overskydende glaze flyder ud over bomberne. Der hældes over en skål/fad, så det overskydende glaze kan genbruges. Fordel lidt karameliserede peanuts i bunden af hver bombe.
OBS: Hvis din glaze bliver for kold, før du har fået lavet alle dine bomber, så kan det lunes lidt op igen for at få den rigtige konsistent. Hvis det bliver for kold, bliver glaze-laget alt for tykt.
Kom eventuelt et blåbær og lidt guldstøv på toppen.
Servering:
Kagen kan både sereves med det samme med en lun glaze. Den kan også kommes i køleskabet i nogle timer, før den serveres. Jeg foretrækker at lave desserter før jeg får gæster, men så får man selvfølgelig ikke en lidt lun, men kold glaze – Det ændrer ikke på den fantastiske smag. Så jeg laver altså mine i forvejen, hvis jeg får mange gæster.
Velbekomme!
…
Merry Christmas
– Frk. Haslund
Hej Mie.
Nu har jeg kastet mig ud i denne lækre dessert, men når jeg skal have skallerne af formene flækker de simpelthen for mig! Har du et godt tricks til det?? kan det være fordi de ikke er kølet nok af??