Hjemmelavet julefotoshoot - "Behind the Scenes" med en sur nisse

Bærbomber (nytårsdessert)

GLÆDELIG JUL – GLÆDELIG JUL – GLÆDELIG JUL – GLÆDELIG JUL 

Skærmbillede 2015-12-24 kl. 10.21.59 Skærmbillede 2015-12-24 kl. 10.22.12

Hurraaaaa, det er jul.

Så blev det endelig juleaften, og dette er sidste indlæg på bloggens julekalender. Det har været så hyggeligt at give jer en lille ny opskrift hver dag, og hvor har det bare været skønt at se alle jeres lykkedes forsøg på opskrifterne – Tusinde tak for alle billederne især på instagram.

Den sidste opskrift her er nok mere en ide til nytårsdesserten, end det er et juleindslag.

Blåbærbomben lavede jeg for nogle dage siden, da jeg havde en masse dejlige venner ovre til julehyggge. De var alle helt tosset med den, så jeg synes også i skal have muligheden for at servere den til jeres gæster.

Ingredienser og fremgangsmåde til 6 store blåbærbomber: 

Der skal bruges silikoneforme med halvkugleform på cirka Ø8. Jeg bruger denne (selvom der kun er 5 huller), men andre lignende kan sagtens bruges.

Hvide chokoladeskaller:

  • 200 g hvid chokolade eller Dulcey chokolade (køb lidt ekstra, så du ikke løber tør, det burde du dog ikke)

 

Chokoladen smeltes over et vandbad og den tempereres. Den smeltede chokolade pensles som et tyndt lag i seks halvkugleforme. Kom formen med chokolade i køleskabet, mens moussen laves.

 

Blåbærmousse:

  • 3,5 blade husblas
  • 250 g friske blåbær (alternativ hindbær eller brombær)
  • 1 tsk citronsaft
  • 50 g sukker
  • 250 g piskefløde

 

Husblas kommes i koldt vand i 5 min. Blåbær og sukker kommes i en gryde og bringes i kog. Lad det småkoge under omrøring, indtil blåbærene er bløde og kan “smattes ud” og alt sukkeret er opløst. Si nu blåbær/sukker blandingen, få mest blåbærsaft med som muligt, så mas gerne bærrene nede i sien med en ske.
Husblassen vrides fri for vand og røres ud i den varme blåbærblanding. Tilsæt citronsaft. Lad blandingen køle af til stuetemperatur, men ikke koldere, så kom den ikke på køl.

Fløden piskes til skum, og den stuetempererede blåbærpuré vendes forsigtigt i.
Kom blåbærmoussen i chokoladeskallerne og glat af, så bunden er nogenlunde lige. Sæt skallerne i fryseren igen, så moussen sætter sig.

2015-12-22 14.52.07

 

Karamelliserede peanuts:

  • 100 g salte peanuts
  • 100 g sukker

 

Sukkeret smeltes til karamel på en pande, og peanuts kommes i. Fordel karamellen bedst muligt rundt om peanutsene. Kom de karameliseret peanuts på et stykke bagepapir og køl ned til karamellen er helt stivnet (kom dem gerne i fryseren for at speede afkølingen op) – Det er formentlig bare en stor karamel/peanut klump, du ender med, og det er helt perfekt.
Når det er kølet ned hakkes det fint.

 

Chokolade glaze:

  • 4 blade husblas
  • 270 g hvid chokolade
  • 220 ml piskefløde
  • 30 g smagsneutal olie (fx. rapsolie)

 

Husblas kommes i koldt vand i 5 min. Hak den hvide chokolade fint og kom det i en skål. Fløden kommes i en gryde og bringes til kogepunktet. Tag fløden af varmen og vrid husblas fri for vand, og rør den ud i den varme fløde.
Fløden kommes over den finthakkede chokolade mens der røres rundt, indtil alt chokolade er smeltet og massen er ensartet.
Der tilsættes olie og massen stavblendes forsigtigt til olien ikke kan ses længere – Stavblend ikke over massen, så dannes der for mange luftbobler.
Blandigen skal køle lidt af før den hældes over bomberne. Den skal være lillefinger lun, for den må heller ikke blive for kold.

Hæld glazen over de let-frosne chokoladeskaller, en efter en. Sæt bomberne på en rist eller lignende, så overskydende glaze flyder ud over bomberne. Der hældes over en skål/fad, så det overskydende glaze kan genbruges.  Fordel lidt karameliserede peanuts i bunden af hver bombe.

OBS: Hvis din glaze bliver for kold, før du har fået lavet alle dine bomber, så kan det lunes lidt op igen for at få den rigtige konsistent. Hvis det bliver for kold, bliver glaze-laget alt for tykt.

Kom eventuelt et blåbær og lidt guldstøv på toppen.

Servering:

Kagen kan både sereves med det samme med en lun glaze. Den kan også kommes i køleskabet i nogle timer, før den serveres. Jeg foretrækker at lave desserter før jeg får gæster, men så får man selvfølgelig ikke en lidt lun, men kold glaze – Det ændrer ikke på den fantastiske smag. Så jeg laver altså mine i forvejen, hvis jeg får mange gæster.

2015-12-22 20.55.16

Velbekomme!

Merry Christmas 

– Frk. Haslund

10 kommentarer

  • Trine

    Hej Mie.
    Nu har jeg kastet mig ud i denne lækre dessert, men når jeg skal have skallerne af formene flækker de simpelthen for mig! Har du et godt tricks til det?? kan det være fordi de ikke er kølet nok af??

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • HaslundHome

      Hej Trine

      Bruger du silikoneforme eller faste forme? For det er langt sværere at få chokolade ud af faste forme end ud af silikoneforme.
      Hvis du bruger silikoneforme, så smør evt. et lidt tykkere lag chokolade i formene, det gør dem stærkere.
      Og det er selvfølgelig vigtigt, at chokoladen er kølet helt af. Men det burde de være meget hurtigt. Kom dem evt. i fryseren, det kan chokoladen sagtens tåle.

      Med venlig hilsen
      Mie, HaslundHome

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

    Hej
    De ser virkelig lækre ud. Er det noget man kan lave i forvejen f.eks dagen før eller om efter,inddragen som man skal have dem om aftenen ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • HaslundHome

      Hej Charlotte
      Jeg laver dem altid, så de er klar til servering, når gæsterne kommer – Så det kan du sagtens.
      Jeg laver dem i løbet af dagen, men hvis du helst vil lave dem dagen før, kan jeg ikke se, hvad der skulle ske ved det.

      Med venlig hilsen
      Mie, HaslundHome

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilia

    Jeg prøve at lave disse herlige bomber til en fest der er lige rundt om hjørnet. Jeg vil gerne hører hvor lang tid det ca. tager at lave dem, så jeg kan tilpasse det.
    Tak på forhånd 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Haslund Home

      Hej Emilia
      Bomberne tager da lidt tid at lave, der er jo rimelig mange steps.
      Jeg vil gerne komme med nogle forsigtige bud på tiden, men hæng mig ikke op på det.

      Chokoladeskallerne er hurtig lavet – ca. 15 min.
      Bærmoussen tager lidt tid, da blåbærene skal koges op og køles ned igen – Arbejdstid ca. 15 min, med ventetid ca. 1-1,5 time.
      Men mens blåbærene køles kan de karameliseret peanuts laves – ca. 15 min.
      (Chokoladeskallerne kan eventuelt også laves mens der ventes)
      Moussen skal i skallerne og køles/halvfryses ned – ca. 1 time.
      Glazen tager heller ikke ikke ret lang tid at lave – ca. 15 min. (den skal så afkøle en smule før brug)
      Det sidste step er at få glazen og peanutsene på bomberne. Dette kræver lidt finesse men man finder hurtig en rytme – ca. 15 min.

      Jeg kan nok ikke komme det meget nærmere. Første gang man laver ting, tager det jo tid, da man skal læse sig frem til hvert step. Jeg kender rytmen, så for mig er det selvfølgelig lettere og hurtigere.
      Men lav så meget som muligt dagen før i god tid. Det er ærgerligt, hvis man ender med at stå og sjuske med dem.

      God fornøjelse og arbejdslyst.

      Mie, HaslundHome

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tati

    Tusind tak for svar 😀 det er en rund kage så 20 cm i dia vil jeg tro! 😀 dejligt at hvide at det kan fryses ned! Og det kan sagtens hældes over kagen så det størkner? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Haslund Home

      Jeg vil lave lidt ekstra, hvis jeg var dig. Det er meget svært for mig at vurdere, hvor meget du skal bruge. Det afhænger jo også meget af højden på kagen.

      Ja, når det har været frosset ned, skal det bare tøes op og varmes/lunes op i et vandbad igen. Det skal ikke blive brændende varm ment mere lunkent varm. Når det har den rigtige temperatur som første gang man bruge det, så hældes det blot over de nye kager.
      Var det det du tænkte på?

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tatiana

    Det ser super lækkert ud 😀
    Ville din opskrift være nok til at overtrække en 20cm kage med? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Haslund Home

      Hej.
      Det er meget svært at sige, da 20 cm jo er et vidt begreb.
      Er det 20 cm i diameter eller er det en rektangulær kage, eller hvordan?
      Ellers kan overtrækket sagtens fryses og varmes op igen til en anden god gang. Så lav endelig rigeligt og så gem det resterende, hvis der er for meget. Hellere for meget end for lidt, det vil være så ærgerlig.

      Hilsen Mie

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Hjemmelavet julefotoshoot - "Behind the Scenes" med en sur nisse