Æbleroser

Friland Økologi #1 – På spændende gårdbesøg

Sponsoreret af Friland Økologi

skaermbillede-2017-04-30-kl-07-19-51

Så så man lige mig kigge på ØKO-svin på en frilandsgård.

For et par dage siden var jeg, sammen 3 andre skønne piger, på gårdbesøg. Det var dog ikke bare hvilken som helst gård, det var en frilands gård, hvor alt kører og produceres 100% økologisk.

Jeg kan ligeså godt starte med at indrømme, at jeg generelt ikke har været en engel, når det omhandler økologi. Jeg har faktisk aldrig gået specielt meget op i at købe økologisk. Men dette gårdbesøg har virkelig gjort et indtryk på mig, og jeg vil for eftertiden tænke langt mere over, hvilke produkter jeg kommer i indkøbskurven. Helt hellig bliver jeg nok aldrig, men produkter der kommer fra dyr, skal helt sikkert være frilands ØKO-style i fremtiden.

Vi var så priviligeret at have en privat guide med os, og det var selvfølgelig den skønne frilandslandmand. Han fortalte glædeligt en masse om hans små pus (altså frilandsgrisene på 120 kg). Det var fantastisk at høre hans fortællinger om, hvor godt hans grissebasser har det, og ikke mindst han engagement for at være en godkendt frilandsgård. For det kræver faktisk en del. De små grisseunger skal være ude og ved deres mor minimum de første 7 uger af deres liv og når de engang kommer ind i en stald, skal de have dejlig meget plads, og ikke stå mast som sild i en tønde. Det var tydeligt at grisene var tilpasse og havde et godt grisseliv.skaermbillede-2017-05-01-kl-07-31-02

Som prikken over i’et kom vores kære landmand med en lille 6 dage gammel unge …  Amen for pokker hvor var den da bare kær. Det er ikke til at fatte, at denne lille bandit om ca. 6 måneder vejer, hold fast, 120 kg!

skaermbillede-2017-04-30-kl-07-20-07

Hvad kræver det at være en Økologisk Frilandsgård? – Dyrevelfærdsmærket!

Når man er økologisk Frilandlandmand i danmark opnår man tre hjerter i det nye tiltag “Bedre Dyrevelfærd”. 

Dyrevelfærdsmærket er baseret på 5 centrale grundkrav udvalgt af Fødevarestyrelsens eksperter i dyrevelfærd. Med disse grundkrav opfyldes forhold, der går væsentligt ud over de gældende krav i lovgivningen:

  • Søerne skal være fritgående
  • Grisene skal have krølle på halen. Halerne skal være hele – ingen halekupering og ingen halebid
  • Mere halm som rode- og beskæftigelsesmateriale og til redebygning
  • Mere plads
  • Maksimal transporttid – 8 timer

Hvis i har lyst til at læse mere om hvad der skal til for at få disse 3 dyrevelfærdshjerter, så kan i læse lidt mere om det her på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

skaermbillede-2017-04-30-kl-07-41-33

Opskrift og konkurrence:

Der vil om en uges tid komme en lækker opskrift med brug af frilandssvinefars. I kan godt glæde jer, den er sund, lækker, farverig og super smagsrig. For at give jer en lille teaser, så er titlen på retten:

Sprøde rødbedefrikadeller m. ærtepurre, bagte gulerødder, rødbeddechips og chillicreme

skaermbillede-2017-05-01-kl-12-31-54

Med denne opskrift skal jeg deltage i en konkurrence mod de andre 3 piger fra gårdbesøget, og alle opskrifter og konkurrencen kan i snart finde på Friland Økologi’s Facebookside. Men mere om det i næste indlæg.

Det første billede var vist bare heldigt … Det blæste som en pelikan!

skaermbillede-2017-05-01-kl-07-30-17

I’m sending you good (ØKO) vibes 

– Frk. Haslund

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Æbleroser