Indbagt laks – Når den skal være mere kalorielet.

En af hjemmets yndlings!
Herhjemme har vi en yndlings, I ved, den der ret, som altid bliver nævnt, hvis man spørger: “Hvis du selv må vælge, hvad skal vi så have at spise i dag?”. Retten er indbagt laks med spinatfyld.
Normalt vil den version af indbagt laks, som min mor lærte mig, indeholde en masse fløde, margarine og fed butterdej. Da vi ret ofte ender i denne ret, ville jeg forsøge at lave en lidt mindre kalorieholdig version af den. En version som vi kunne være bekendt at spise i hverdagene uden at få alt for dårlig samvittighed.
Og her er den så – en kalorielettere version af indbagt laks. Jeg vil lige indskyde, at den ikke er direkte fedtfattig, det er stadig ikke en slankeret, men den er en del sundere, end den ellers ret fede traditionelle indbagte laks.
…
Ingredienser til 3-4 personer:
(Hvis det udelukkende er den indbagte laks der spises, er der til ca. 3 personer, hvis der laves en lækker salat eller andet tilbehør, som serveres til, så er der snildt til 4 personer – forslag til salat ses sidst i indlægget)
- Laksestykker uden skind (kan både være frossen og frisk) – 4 stk.
- Frisk spinat (frossen spinat kan også bruges) – 1 pose på 250 g
- Butterdej, evt. light (almindelig kan også sagtens bruges. Light butterdej kan købes i fx. Rema) – 2 ruller
- Mælk (alt fra skummet til sødmælk) – ca. 6 dL
- Neutral olie (fx. rapsolie) – 1 dL
- Mel – ca. 3 dL
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
1) Spinatfyldet skal laves.
Først skal “sovsen” laves. Den laves som en opbagt hvid sovs. Tag olien og varm den op i en gryde. Kom lidt efter lidt melet i, mens der røres rundt. Til sidst vil blandingen være mættet med mel, og skal gerne ende med at se nogenlunde ud som på det første billede. Derefter skal mælken tilsættes, hvilket gøres stille og rolig under omrøring. Når sovsen minder om en god tyk sovs tilsmages den med salt og peber. Den må gerne smage lidt ekstra af salt. Jeg bruger ca. 3-5 tsk. salt og ca. ½-1 tsk. frisk kværnet peber. Endelig kommes spinaten i og der røres endnu engang rundt. Den skal have konsistens som en meget tyk sovs.
2) Nu skal det hele ind i noget butterdej.
Som skrevet køber jeg ofte butterdej light, når det er til denne lidt sundere version, men almindelig kan sagtens bruges og smager altså bare liiiiidt bedre – så det er et kalorievalg. Tag de to ruller butterdej og fold dem ud på en bageplade med bagepapir. Butterdejsrullerne skal på midten ligge lidt over hinanden, så de bliver til en stor plade butterdej. Smør derefter et lille lag af spinatblandingen på midten af pladen. Kom de fire laksestykker ovenpå og dæk til sidst laksen med spinatblandingen. Der vil formentlig være lidt spinatsovs til overs – Server det evt. ved siden af.
3) Sidst skal det hele foldes sammen.
Tag først yderenderne og fold over laksen, som det forrige billede 3 viser. Derefter foldes de lange sider, de skal meget gerne kunne foldes over hinanden, så det hele bliver lukket helt til. Rids et mønster i toppen, det ser så fint ud.
4) Nu skal den bare bages.
Ca. 25-30 min. i 200 C varmluft gerne med undervarme (hvis din ovn har den funktion) på en bageplade/rist med bagepapir. Når butterdejen er godt gyldent, er den færdig og klar til servering og kan evt. kommes i et fad.
OBS: Et lille trick til bagning, for at forsøge at undgå blød/snasket butterdej i bundet.
- Lav godt med huller i bagepapiret og bag på en rist med det hullede bagepapir, dette gør at evt. væske kan løbe gennem papiret og ikke ligger og svøber i butterdejen.
- Under risten vil jeg anbefale at have en bageplade med et ikke hullet bagepapir, som skal opsamle evt. væske, ellers bliver ovnens bund lidt klam.
Jeg kan desværre ikke garantere at det giver en 100% sprød bund, men herhjemme har jeg med tiden fundet ud af, at det virker ret godt!
Serveringsforslag:
Jeg vil til hver en tid lave en lækker salat og servere til denne ret. Min favorit er spinat/mango salaten.
Velbekommme.
…
I’m sending you good vibes
– Frk. Haslund
Først; SKØN blog du har dig. Jeg er vild med dine opskrifter! 😊
Jeg vil prøve at lave denne i morgen, men jeg synes altid, at alt hvad jeg laver med butterdej, bliver helt blødt og snasket i bunden. Har du et trick til at undgå dette?
Vh. Rikke.