#1 Ferie på Kreta - Vores første familieferie

#2 Rejseråd til første ferie med baby – Vores første familieferie

skaermbillede-2017-05-19-kl-10-38-35

Min dejligste lille familie

Dette indlæg kommer til at omhandle det at rejse med en baby. For det lyder og ser måske så utroligt idylisk ud, når man ser billeder af familieferier. Og det kan også være idylisk og fantastisk, men det kan bestemt også være det modsatte, hvis man ikke har forberedt sig på, at det er en familieferie og ikke en egoistisk parferie, man er på. Jeg vil forsøge at komme med nogle råd om det at rejse med en baby for første gang, for det at gå fra at være et egoistisk rejsepar til at være en småbørnsfamilie på ferie er noget af en omvæltning, og vi lærte bestemt noget på denne tur, som jeg gerne vil give videre til jer. Så hvordan holder man ferie så både baby og forældre er glade og kan nyde ferien?.

Jeg vil lige indskyde, at har man også større børn, så er dette indlæg måske ikke det optimale, for jeg kan af gode grunde ikke give råd om det at have både baby og flere ældre børn med. Derudover kan selvfølgelig ikke tale for alle nybagte førstegangs forældre og love, at hvis i bare gør som os, så bliver alt perfekt. Alle har deres rytmer, regler, aftaler, preferencer osv., men nogle ting er værd at overveje og snakke om før man tager afsted. Jeg tror det vil kunne løse mange af de unødige konflikter, der ellers kunne opstå midt i ferien.

Her kommer mine råd og fif, som vi selv var meget glade for at gøre brug af og som gjorde vores ferie mere eller mindre gik helt fantastisk let.

Lav fra start klare aftaler om, hvem der står for hvad med babyen.

Lav aftaler omkring, hvem der står for hvad ifh. til baby. Det lyder måske dumt, men det er det altså ikke! Nogle vil aftale mere detaljeret end andre. Alt er relativt, og alle aftaler kan formentlig ikke overholdes 100%, da man aldrig kan forudse en dag 100%. Men følg aftaler mest muligt, så skal alt nok blive dejligt og gå super glat.

Aftal fx. følgnede: (jeg siger lige igen, det er op til jer selv, hvor meget der skal aftales)

  • Hvem står op om morgenen, hvis baby vågner før forældre? (Vi har en meget morgenfrisk dreng)

Vi havde en klar aftale. Hver anden dag var mor på morgenvagten, hver anden dag var far. Denne løsning kan klart anbefales. Det giver begge forældre chancen for at få sovet ud hver anden dag og det giver virkelig noget fornyet energi … især til mor.

  • Hvem står for madning: Morgen, middag og aften? (Det behøver ikke være den samme hele dagen)

Hvis man som os er på et hotel med all-inclusive, kan det være ret hektisk nede i buffet og nogle gange lidt en kamp at få mad i babyen og ikke mindst holde dem beskæftiget under måltiderne. Man kan selvfølgelig give den bette mad på værelset, før man selv går ned og spiser, men den løsning valgte vi kun meget sjældent. Generelt spiste han sammen med os, og fik det mad vi fik. Og de skal jo alligevel med ned i restauranten, så den løsning er kun hvis de virkelig er sultne før buffeten åbner.

Vi indførte “mad-dage”. Den dag man stod op med babyen, stod man også for madning af babyen til alle 3 hovedmåltider i restauranten. Den anden kunne altså hver anden dag nyde sit måltid i ro og mag, mens den anden både skulle holde styr på at få mad i baby, holde baby beskæftiget under og efter madning, osv. Vi havde altid lidt legetøj med ned, så Theodor kunne underholde sig selv lidt, men det var dog sjældent, at han gad at underholde sig selv i en højstol under hele måltidet … især aftnerne kunne være hårde for ham, da han var så fuld af indtryk og meget træt. Så der måtte man gøre hvad man kunne for at holde hans humør højt. Noglegange indebar det at sidde og spise med en baby på skødet, og sådan er det bare.

Far tager Theo til maden, mor har stadset sig ud og nyder maden

skaermbillede-2017-05-19-kl-21-48-32

  • Hvad må baby få/smage på (gælder de samme eller andre regler på ferien som hjemme)?

For at undgå alt for mange uenigheder, når man sidder nede på ferien, så tag madsnakken hjemmefra. Hvilke regler skal der gælde for babys mad og snacks?

Vi var heldigvis enige omkring dette. Theodor var også på ferie, så han fik lov at smage alt det vi spiste, også pomfritter, desserter og is, ja sågar også popcorn, som jeg spiste alt for mange af ved poolen, og som Theo selvfølgelig var meget interesseret i.

Men nogle vil måske ikke have, at baby får sukker, eller baby for frituremad, eller hvad der nu er i sådan et all-inclusive arrangement. Så bliv enige hjemmefra – Må den bette smage på søde sager, friture osv.?

Jeg vil anbefale at slippe tøjlerne og lade baby nyde det ligeså meget som forældrene. Lad dem smage lidt is, lidt snacks og jeg lover i for en glad baby. De skal jo også nyde ferien. (Vi er nu hjemme og Theo har glemt alt om snacks, og elsker igen sin havregrød og gulerødder. Så vær ikke urolig for, at de ikke gider det kedelige mad igen).

  • Hvem har ansvaret for babyen mellem lurerne (fx. ved poolen)?

Når baby ikke sover i sin klapvogn, hvem skal så sørge for at underholde den bette. Det er nok noget af det aller vigtigste at få fastlagt og blive enige om. Vi delte dagen op i tre: Formiddag, eftermiddag og aften. Theodor sover to lure om dagen og dermed er dagen delt op i 3.

Formiddag og eftermiddage var ofte ved poolen, og vi valgte at tage en af de vågne tidsperioder hver om dagen. Hvem der havde formiddag og hvem der havde eftermiddag aftale vi bare på dagen.

Men det var super skønt at vide, at far fx. havde den lille hele formiddagen, og jeg dermed kunne slappe af i solsengen og vide, at jeg ikke skulle underholde Theodor. Omvendt kunne Mathias nyde eftermiddagen, mens jeg hyggede og underholdte Theo. Det lyder meget striks, og det var jo heller ikke sådan, at man ikke kunne hjælpe den anden, bare fordi det ikke var ens tur. Sådan må det selvfølgelig ikke blive. Men at vide, at den anden overordnet har ansvaret for babyunderholdning er super lækkert og giver mere ro i kroppen til at slappe af. Og det mest fantastiske er, at man ligger jo lige ved siden af, så man kan ligge og mærke solen varme kroppen, mens man ser på de to personer, man elsker mest!

Denne aftale tror jeg kan udrydde mange trælse situationer. Man bliver ikke irriteret over at den anden ikke rejser sig fra solsengen, man kommer ikke til at tænke: “Hvorfor er det altid mig?!” osv. Og nogle gange er man heldig at babyen er super nem og bare sidder i klapvognen og underholder sig selv i lang tid, så man faktisk stadig selv kan ligger i solsengen selvom man har tjansen, andre gange må man lidt mere i omdrejninger for at gøre den lille glad og tilfreds.

skaermbillede-2017-05-19-kl-21-00-06

Far har Theo leger – Mor bager i solen.

 skaermbillede-2017-05-19-kl-10-40-42

Som mor, så søn … Poolen er et skønt sted til en lille morfar

  • Hvordan skal hans rutine være? – Som hjemme eller må baby selv bestemme?

Lidt ligesom madsnakken, så tag også lige en snak om babys rytme. Er det vigtigt at baby beholder sin faste rytme, som de kender hjemmefra eller skal man lade baby selv styre sin rytme.

Vi var igen enige – Theodor bestemte selv. Jeg tror det er ret besværligt at beholde den rytme man kører hjemmefra. Der sker SÅ meget på ferie og for en baby er det bare fedt. Nogle gange bliver de trætte lang tid før derhjemme, andre gange holder de sig kørerende langt længere, fordi noget bare er for spændende. Så Theo havde sit eget system, og når han viste tegn på at være træt og gerne vil sove, trillede vi en tur mad klapvognen.

Vi så et par, der insisterede på, at baby skulle have sin hjemmerytme på ferien. Og de KÆMPEDE altid med at få den baby til ro. Det gad vi simpelthen ikke at bruge vores tid på. Så længe Theo var glad, så pyt om han ikke havde sovet i 3/4 timer.

Nu er vi hjemme, og Theo faldt den aller første dag tilbage i sin gamle rutine. Så babyer ved altså godt, hvornår de er ude og hvornår de er hjemme, og de kan sagtens styre at komme lidt ud af sin rytme for en kort periode.

Jeg håber i kan bruge nogle af mine råd. Vælg hvilke aftaler i skal have og hvilke i føler er overflødige. Alle forældre er forskellige og der er ingen babyer som er ens. I skal selvfølgelig bare gøre lige præcis det, som i tror er bedst for jeres lille familie.

skaermbillede-2017-05-19-kl-10-38-27

I morgen kommer mit tredje og sidste indlæg i denne lille serie “Pakkeliste til baby på rejse #3”. Dette indlæg vil være en guide til, hvad der skal pakkes i kufferten, når man skal have baby med på ferie, for ja – Det er en stor forvirrende jungle! Men jeg tror og håber, at indlægget kan hjælpe jer lidt på vej og sørge for, at får alt det nødvendige med.

Hvis ikke du allerede har læst det første indlæg: Ferie på Kreta – Vores første familieferie #1, så kan du læse det HER. Her beskriver jeg hvordan vores ferie var, og hvad vi oplevede. For man kan altså sagtens tage på tur med en baby. Vi var både på bådtur og på en heldags køretur rundt på øen.

I’m sending you good vibes 

– Frk. Haslund 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

#1 Ferie på Kreta - Vores første familieferie